Honungsgratinerad majskyckling med morotstzatziki
Igår hade jag och Unni, som dom riktiga pensionärer vi är, hemmamys. När vi egentligen borde varit ute och slått våra lurviga så att säga. Men, så är livets gång. Åldern tar ut sin rätt. Hur som helst lagade jag mat på en helt fantastisk god majskyckling. Och ja, jag har och är fortfarande skeptisk mot höns som enbart föds upp på majs. Köttindustrin ser ut som den gör och majsen är garanterat importerad, antagligen från USA som är en enorm exportör av majs. Funny fact: Ungefär 80% av all majsodling i USA ägs av ett multinationellt företag vid namn Monsanto Company som jobbar med genmanipulation med allt från medicin till mat. Tyvärr går vi inte säkra från Monsanto för 2010 godkände livsmedelsverket den första odling av så kallde 'GMO' produkter i Sverige. Oj, va jobbigt detta blev tänkte ni nu.. Hur kan jag kunna undvika GMO nu då? - Jo, Jordbruksverket har gjort en karta på gårdar som odlar med GMO, den uppdateras kontinuerligt! Länken kommer här: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/genteknikgmo/kommersiellanvandning/odlingochsamexistens/kommersiellodlingiar.4.7e1323431288aff333480001901.html
Jag köpte min kyckling från Klasaröds gård och vad jag kunde hitta så föder dom upp sina djur på vanlig, hederlig, traditionellt odlad majs!

Ingredienser:
2,5kg majskyckling
Palsternacka
Motor
Potatis
Rödlök
Marinad:
Honung
Citron
Olja
Soja
Vitlök
En skvätt vatten
Timjan
Muskotnöt
Vitlökspulver
Peppar
Salt
Morotstzatziki:
2dl gräddfil
Morot
Vitlök
Salt
Peppar

Börja med marinaden! Hur mycket ni gör beror ju på storleken, min var på ca: 2,5kg så jag gjorde följande.
(Som jag nämt tidigare så är jag väldigt dålig på att följa recept och räkna.. Så man får gå lite på känn! Detta är inte exakt men på ett ungefär!)
2msk honung
3st vitlökar
1msk olja
1msk soja
1/2 msk vatten
!/2 pressad citron
och blanda i krydorna
Hacka palsternacka, motor, potatis och rödlök. Skär upp så mycket det behövs beroende på hur många ni är!
Lägg ner kycklingen i en ungsform eller vad ni nu har hemma, tänkt på att kycklingen vätskar en del så det får vara något med hög kant. sedan på med rotfrukterna och löken runt om kycklingen!

In med den i ugnen på 200 grader tills saften inte längre har en röd ton i sig eller skär i den och kolla så den har en vit och fin färg. Skulle kycklingen bli färdig innan rotfrukterna, ta då ut kycklingen och sätt tillbaks resten in i ugnen.
Till detta gjorde jag en enkel sallad och en morotstzatziki.
2dl gräddfil, en rivenmorot, tre vitlöksklyftor, salt och peppar.
Dinner is served!
