Egen sweet chilisås, enkelt och gott!

Sweet Chilisås är en ingrediens jag ofta använder i min matlagning. Allt från gryter och marinader till köttbullar. Den är helt enkelt grym! Sweet chilisåsen är i och för sig inte speciellt dyr, kanske runt 20lappen men den är däremot fullproppad med konserveringsmedel och diverse E-nummer, är svårt att få tag på svensk, kravproducerat samt onödigt mycket socker, raffinerat socker. Vad menas då med raffinerat? Jo, man så kallar bortraffinerar vitaminer och miniraler kring sockermolekylen som finns naturligt i sockret, maten man gör blir inte lika näringstät och man får kvar 'tomma' kalorier. Inte speciellt kul. Så därför ville jag testa att göra egen! Resultatet blev: njee, bättre lycka nästa gång.. Ska berätta varför!

Ingedienser:
4 färska chili frukter
5 vitlöksklyfter
1/2 purjolök
1 dl råsocker
2 nypor salt
persilja
grönsaksbuljong
vitvinsvinäger
6dl vatten
2 msk majsstärkelse
Till att börja med kan jag ju säga att SMAKA på chilin innan ni använder den.. För olika chili har olika styrka. Till och med samma sort, på samma stjälk har olika styrka. Det var där jag gjorde felet. Jag tänkte - Åh va gott med chili, nom nom. Sen blev det kaos. Gick inte att äta. Så fick spä ut den ganska rejält med vatten.
Vad kommer till råsocker så är den typen inte raffinerad så den är helt okej! Känner man att man inte vill ha i socker, (socker sägs ju vara beroendeframkallande och startar infektioner i kroppen, vilket gör oss trötta och t.o.m sjuka) så kan man ha i honung - rena rama hälsokuren!
Gjorde på föjande sätt:
Skär upp purjo- och vitlök, chili i grova bitar och ner i en smörstekt stekpanna och fräs det lätt, för att få ut den goa smaken.

Lägg i allt i en mixer med salt, råsocker och persilja. Persilja måste man inte ha i, ville bara ha den för smakens skull.

Mixa det till lagom storlek efter smak och tycke, det skall ju synas att man har i chili och persilja!
Sedan i en kastrull på med vattnet och majsstärkelsen. Rör ihop vattnet och majsstärkelsen för sig själv i kallt vatten för att undvika klumpar. Detta har ni i för att få till den lite trögflyttande, smiga konsistensen på såsen. Koka upp med två buljongtärningar, salt och vitvinsvinäger till önskad konsistens och smak. Med den mängden majsstärkelse tar det inte överdrivet lång tid. Smaka av med mer socker/honung och vitvinsvinäger.

Och hej! Nu har du din egna sweet chilisås. Låt svalna och häll upp i någon tillbringare.
