Linspastej!

 
Fick insperationen av min svärfar som gjort en del pastej så jag ville också testa! Den ena är med färsk persilja och kardemumma och den andra är med getost. Också en sjukt enkel och god grej, funkar hur bra som helst att ha på frukostmackan. Vegetarisk, ekoligisk och nyttig!
 
Grundingredienser:
Ett paket rödalinser
Gul- och vitlök
Morot
Grönsaksbuljong
Salt
Peppar
Muskotnöt
 
Smaksättning:
Färsk persilja
Kardemumma
Getost
 
Jag gjorde då två olika så detta är för en. Finhacka 2 små gullökar och 3 vitlök och stek i en kastrull med smör. När det har fått fräsa på mediumvärme i med en stor hackad morot, eller efter smak. Morot är bra för buljongkänslan och ger en fin, rund sötma.
 
 
Häll på vatten, buljong och i med 3dl röda linser. Tips är att lägga linserna i blött i några timmar alt över natten. Baljväxter över lag är rikt på toxiskt lektin som är ett protein och innehåller sådana föreningar som hindrar kroppen att bryta ner proteinet. Därför krävs lång blöttläggningstid och kokning för att få bort toxinerna. Gör man inte det så kan man få akut magknip och kramper. Just linser innehåller inte en så hög mängd protien som många andra böner gör men det är viktigt med kokningar ändå.
 
Smacka sedan av med salt, peppar och muskotnöt och låt koka ihop till önskad konsistens. Man kan tillsätta majsstärkelse eller liknande ifall man tycker den blir för blöt. Häll nu i ev. smaksättning om man inte gjort det tidigare. Jag hade som sagt i persilja och kardemumma i den ena och Getost i den andra!
 
Låt den sedan svalna och mixa den till en slätt smet med stavmixer. Häll upp i bunke och in i kylskåpet.
Nu har du pålägg den närmsta veckan på bara någon timme, billigt och gott!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mat | |
Upp