Kalljäst bröd

Finns få saker som slår doften av nybakt bröd på morgonen, speciellt ett som fått jäsa under natten! Detta är en variant av ett recept jag fick av en god vän uppe i Bullarn i norra Bohuslän och det blir helt fantastiskt gott! 
 
Ingredienser:
1/2l vetemjölspecial 
1/2ll rågsikt
5-6dl kallt vatten
1/4 färsk jäst á 50g
två nypor salt
pumpakärnor 
I med alla torra ingredienser och blanda ihop. Jag har förmånen att ha en bakgalen flickvän så vi har en Kitchenaid! Lyxigt. Så jag sätter på degtroken och låter det blandas ihop helt själv!

Smula ner jästen i 5dl kallt vatten, rör runt så det löses upp och sedan ner i bunken och låt masiknen jobba! Eller om du kör för hand, jobba på.. Häll på mer vatten efter som till den får en lagom klippig konsisetens. Varför jag vill ha kallt vatten istället för 'fingervarmt' är för att den ska få mogna i sin egen takt, inte stressa ihjäl sig. Komma springandes, svettig och andfådd, snubbla på mållinjen och ramla in i ungen. Nej, den kunna få sin skönhets sömn, i lugn och ro! Detta resulterar i ett mer poröst bröd och mer utvecklade aromer.

Arbeta degen länge och väl så den får utvecklat så mycket jästtrådar som möjligt, sedan är det bara att låta den stå över natten! När jäsningen är klar och ni vaknat till och fått i er ert kaffe så är det dags att mjöla en bänk och hälla ut degen, knåda den inte! Utan bara dela upp den i två delar och lägg den i var sin form, alt jäskorg och låt den jäsa yttligare en timme.

 
Sätt nu på ugnen på 280 grader, om din ugn går dit och sätt in en plått med vatten och brödet i 10 minuter, sänk sedan till 200 grader i ca: 20-30minuter. Klart att äta!
 
Ps. Jag har hört både för- och nackdelar med vetemjöl special. Det jag har att säga om det är att ja, mjölet är raffinerat och bara själva mjölkärnan är kvar vilket gör att många vitaminer och miniraler är borta, dock kvarstår te.x B1, B2, B6. Men brödet innehåller mer protein vilket gör det luftigare, lättare och ger mer jäskraft.
 
Bakning | |
Upp