Potatis- och purjolöks soppa med krutonger

Potatis- och burjolöks soppa gör sig utmärkt som höstmat. Varm, enkelt, god! Den sköter sig näst intill självt. Och med toppingen - vitlöksstekta krutnonger som ger ett fint sting på soppan och en annan konsistens som jag själv kan tycka blir för mycket ibland.
 
ingredienser:
Potatis
Purjolök
Morot
Buljong
Salt
Peppar
Muskotnöt
Lagerblad
 
Krutonger:
Vit bröd
Vitlök
Smör
 
Hacka purjon, potatis och morot i större bitar. Fräslöken gyllenbrun, lägg i potatis och morot, häll på vatten och koka upp. Häll i grönsaksbuljong, peppar, muskotnöt och lagerblad. Överdriv inte med lagerblad, man vill bara ha den i bakgrunden. Jag la i två små blad. Låt soppan koka ihop till önskad konsistens. Personligen är jag allergisk mot lösa soppor.. Ska hälst kunna vända upp och ner på dom utan att nåt händer. Typ! Jag kokade min i alla fall ca: 2timmar. Sedan är det dags att mixa ihop soppan till en fin, slätt konsistens.
 
Krutonger är ett underskattat tillbehör! Ta en gammal bagett eller torrt, tråkigt bröd. Skär det i bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och vitlök och stek brödet gyllenbrunt. Klart! Servera detta som toppning för att så lite stil på den annars vanliga, lite små tråkiga soppan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mat | Krutonger, Potatis- och purjolöks soppa, höstsoppa, soppa | |
Upp