Vegetariska hamburgare på kikärtor

Egengjorda hamburgare med coleslaw och pommes frites kan vara den bästa helgmaten. Blir så himla gott när man gör det från grunden! Jag körde nästan all in. Det ända jag inte gjorde var såserna. Men annars är hamburgebröden, kikärtsbiffarna, pommes fritesen och coleslawen gjort från gunden.
Börja med att förbereda brödsmeten, (6 bröd):
6dl mjöl, (3dl Manitoba, 3dl rågsikt)
2dl vatten
50g smör
1/4 jäst
Sesamfrön
Salt
Manitoba är ett gott, proteinrikt bröd som blir högt och fluffigt. Perfekt till att baka bröd med. Går att hitta i nästan alla affärer. Blanda alla torrvaror, dela rumstempererat smör och lägg i. Värm vattnet till ca: 37g och blanda i jästen. Det går bra att kalljäsa det också. Men det tar ju länge tid så då får man göra det kvällen innan. Blanda i allt och rör om ordentligt. Låt jäsa i två timmar. Dela sedan degen i 6 bitar och rulla till bollar. Låt jäsa ytterligare en timme för att sedan baka i 10-15 minuter, 200 grader.

Coleslaw, enkelt och betydligt godare hemmagjort:
Vitkål
Morot
Majonnäs
Vitvinsvinäger
Salt
Peppar
Skiva eller hacka vitkålen och moröterna fint, i med majonnäsen tills önskad konsistens. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Låt stå och dra ihop sig i kylskåpet

Kikärtsbiffar:
Kikärtor
Gul- och vitlök
Morot
buljong
Spiskummin
Salt
Pepper
Fryst persilja
Kikärtor är viktigt att man tillagar efter instuktioner. Som jag skrivit i ett annat inlägg här så innehåller baljväxter mycket toxiner som ger intensiva magsmärtor om man inte blöttlägger och kokar korrekt. Lägg kikärtorna i blöt redan kvällen innan, minst 10 timmar skall dom ligga i blött. Skölj sedan rent dom och byt vatten, koka i 45 minuter. fräs gul- och vitlök i en annan kastrull, i med kikärtorna och en skvätt vatten samt buljong och kryddor. Låt allt koka ihop tills det är lagom torrt. Mixa allt till en slät smet och riv ner en morot för att få lite annan färg, plus att moroten ger också en fin sötma. Om smeten är för lös går det bra att ha i ett ägg och/eller mjöl för att binda ihop allt. Gör gärna smeten några timmar innan stekning så den får tjockna till sig lite.

Egna pommes frites är också något som är svårt att slå! Skiva, eller om man har en 'pommes maker' och på med olja, rosmarin, salt och paprika krydda. (Jag hade rökig paprika krydda på, den är väldigt god!) In i ugnen ca: 40 minuter på 200 grader.

Skär upp grönsaker och servera! Nom nom