Citron- och ingefärsvatten

Börjar med ett enkelt och gott tips: Citron- och Ingefärsvatten. Enkelt, gott och nyttigt. Vilken dröm! Citron är rikt på C-vitamin och bl a miniraler som: Kalcium, Magnesuim, zink och järn. Och vad har detta då gemensamt? Jo - antioxidanter! Många vitaminer räknas som antioxidanter där ibland C-vitamin med sina miniraler som bl a zink som har ensymer med antioxidantisk egenskaper. Kortfattat är antioxidanter kemiska molekyler och fungerar som kroppens egna 'rostskyddsmedel' d.v.s dom håller våra celler friska och starka och som det gamla ordspråket säger: Mår cellen bra, mår kroppen bra!

Ingefära är kanske snäppet vassare än citronen med alla sina egensakper. Visste ni att i sin hemma miljö, (ursprungligen södra Kina) blir växten upp till en och en halv meter hög?! Med 20-tals blommor och blad på enskilda skott och doftar från hela växten. Ingefäran har som sagt många egensakper och har precis som citronen, rikt med antioxidanter och är antibakteriell vilket stärker immunförsvaret och gör den bra mot te x förkylningar. Ingefäran innehåller ämnerna gingerol och shogaol och det är dessa ämnen som gör att växten funkar bra mot magsår, åk- och sjösjuka, lugnar magen och ger ingefären sin säregna, starka smak. Den sätter även igång blodcirkulationen och jagar på utsöndandet av galla som brytter ner fett och håller koll på kolestrolet. Sist men inte minst är ingefäran också antiinflammatorisk, funkar jättebra mot ledverk och minskar smärta och svullnader i leder. 

 
Men nog med Kunskapslektionerna! Så här brukar jag dricka det, Jag och min Sambo - Unni dricker ett till två glas av denna dryck om dagen, kallt. Jag skär upp 1/2 citron, skär av skalet och det vita då det ger en besk eftersmak. Sedan ingefära efter tycke och smak. Den är ju ganska stark. 
 
 
 
 
Sedan häller jag upp 1.5 liter vatten i en kastull, i med citron och ingefära och låter det koka upp. Låter det stormkocka någon några sekunder och stänger av plattan. Sedan får det stå och dra över natten och så dricks det kallt. Är färskt i två - fyra dagar, sedan blir det bara beskare och beskare. Går givetvis att dricka varmt också men då jag och Unni är ganska latta, men nyttiga! så föredrar vi det kallt. 
 
Skål!



 
Dryck, Mat | antibakteriell, antiinflammatorisk,, antioxianter, c-vitamin, citron, dricka, gott, ingefära, koka, ledverk, magsår, lugnande, nyttigt, vatten | |
Upp