Linsbiffar med kyftpotatis och rödvinssås

Vi diskuterade fredagsmys jag och Unni i eftermiddags, tittade i kylskåpet.. rester, rester och åter rester. Men jag ska berätta en liten hemlighet för er, till skillnad från min kära mor så improviserar jag till 80% av min matlagning så förhoppningsvis blir det bra. Det är inte alltid man får en 10poängare men man lär sig hur produkter fungerar och smaker passar ihop. Resultatet idag blev i alla fall klockers!
Detta var vad jag hittade i kylen:

Något risotto liknande med svamp och motot, vitkål med senap och vitvinsvinäger och kokta linser. Jag hakade och fräste vit- och gullök och purjo, i med linser och resterna, smakade av med persilja, muskotnöt, örtsalt, peppar, spriskummin och vitlöksalt och lätt det koka ihop.
Sedan kokade jag ihop en rödvinssås.
Purjo
Vitlök
Rödvin
Oxfond
Lagerblad
Svartpeppar

Fräs vit- och purjolök, häll i vinet med några lagerblad. Reducera kraftigt, ungefär hälften av vätskan. Häll sedan i peppar och lika mycket fond som vin, eller efter smak. En del vill ju ha sin sås ganska syrlig som vinet står för och fonden står ju för sötman. Smaka alternativt av med socker. Sedan är det bara att sila av den och klart!

Klyftpotatis med olivolja och rosmarin, enkelt och gott! Står i ungen ca: 40min - Svensk, fast, krav odlad potatis är rikitgt gott! Och till detta mina vänner drack vi en riktigt gott, fylligt och fruktigt ekologiskt vin från Italien. Tommolo, Montepulclano d´Abruzzo. Skål och trevlig helg!
